En första rapport från 5:2-dieten

Hallå alla mina kära. Jag har som ni vet varit nyfiken på att testa 5:2 dieten, och i förrgår hade jag min allra första fastedag. Så spännande! Jag kommer att berätta mer om dieten, hur det känns att genomgå den och vad den ger för resultat allt eftersom, men tills vidare får ni en första rapport från denna diet som blivit väldigt populär över hela världen.

Mitt schema för dieten

För att komma igång med 5:2-dieten behöver du inte särskilt mycket mer än organisatorisk förmåga och en rejäl dos envishet. 5:2-dieten går ut på att man äter som vanligt under fem dagar, och sedan fastar i två dagar. Sedan börjar man om. Detta kan du göra hur länge som helst, beroende på vad du vill ha för resultat. Under den vanliga dagarna krävs inte så mycket av en, bara man på förhand bestämt under vilka dagar man ska fasta. Jag har valt måndag och tisdag för fastedagar av flera anledningar. För det första tycker jag att början av veckan redan är tråkig, för det andra har man precis haft helt och kanske är lite i behov av detox efter fredagsmys och fester, och för det tredje lägger jag dem efter varandra för att så att säga rycka av plåstret fort. Jag tyckte att det fungerade bra att göra så. Måndagen var jobbig. Kroppen blev förvirrad av bristen på mat, och kurrade konstant. På tisdagen gick det lättare. Jag var ioförsig mer hungrig under tisdagen, egentligen, men hade vant mig lite grann.

En första rapport från 5:2-dieten

Vanliga misstag

Det finns ett gäng misstag du kan råka göra när du genomgår 5:2-dieten, och de kan göra dig både omotiverad och ha negativa effekter på din hälsa. Därför har jag listat de tre vanligaste misstagen här, så att ni ska kunna kringgå dem:

  • Att dricka för lite. Många svenskar dricker för lite vatten. Till vatten räknas inte läsk, kaffe eller andra drycker, utan det ska vara vanligt vatten. Drick för guds skull inte för mycket, det är rent farligt. Ca 6-8 glas om dagen är normalt.
  • Att träna för hårt. När du genomgår en diet ska du inte träna i excess. Du utsätter redan din kropp för hård påfrestning, så låt den vila och göra sin grej. Medelhård träning ett par gånger i veckan är ett bra mått.
  • Att äta fel saker. När du genomgår 5:2 ska du äta 500 kcal (inte 300 och inte 700) om dagen. Det innebär att du får prioritera bort fikat och den gräddiga såsen, för det blir knappt något alls. Välj istället livsmedel som gör dig mätt, till exempel ägg och broccoli.