Jakten på julhälsan

Nu när julen står för dörren är det lätt att lägga träningen på hyllan, vilket kan göra att kärlekshandtagen blir lite tydligare efter all god adventsfika. Men det är faktiskt nu det gäller att förhindra att de onyttiga vanorna förblir. För att inte få dåligt samvete på julafton och faktiskt kunna njuta av all julmat och alla sötsaker, är det viktigt att fortsätta ha kroppen i rörelse.

Min plan

Jakten på julhälsanIstället för att stressa igenom den ljuvliga julmånaden för att hinna med det där crossfit-passet, strunta i det och ta en promenad istället. Det ger härlig frisk luft, vackert rosiga kinder och bra motion. Det behöver inte vara en långpromenad, utan det räcker med 40 min tre gånger i veckan. Om det är någon kroppsdel du vill bygga extra mycket styrka på, varför inte göra det i 10 min när du kommer hem? T.ex. armar, gör 3×10 armhävningar och du känner dig genast starkare efter ett par tillfällen.

För att få maximalt med bränsle och minimalt med onyttigheter, väljer jag att laga så mycket från grunden som möjligt. Är du sugen på potatismos? Köp potatisar, skala, koka och mosa – färdigt! Det gäller att inte fokusera så mycket på det ”onda” fettet utan att undvika alla halvfabrikat.

Med två barn hemma, blir det stressigt att få ihop hälsosam mat, men man behöver inte ha så höga krav. Varför inte göra en nyttig variant av korv, pasta och ketchup? Istället för ”denniskorv”, välj korv med minst 80% kött. Istället för vit spaghetti, välj fullkornspasta. Istället för ketchup, koka upp krossade tomater och lite härliga kryddor så blir det genast betydligt nyttigare. Mat behöver inte vara komplicerad för att den ska vara nyttig.

Så börja inte lata till er nu bara för att beach 2017 är långt bort utan kör på!